Actueel

Kijk wat je nog meer kunt doen - een kinderslot instellen op tv

Hilversum, 13 augustus 2019


Kijkwijzer maakt ouders wegwijs in media en mediaopvoeding, en geeft via deze rubriek tips over wat je nog meer kunt doen met audiovisuele media. Deze week: kindersloten op televisie.

Lange tijd mochten televisiezenders pas ná 22:00 uur producties uitzenden die leeftijdsadvies 16 hebben. In 2018 heeft NICAM (de organisatie achter Kijkwijzer) een afspraak gemaakt met verschillende zenders om te kijken of dat anders kan.

Deze proef loopt op RTL, SBS, Veronica, NET5, FOX, Spike, Comedy Central en NPO3. Zij mogen nu vanaf 20:00 uur films en programma's uitzenden die (mogelijk) als leeftijdsadvies 16 hebben. 

Over deze proef met uitzendtijden lees je hier meer, of bekijk onderstaande video:Digitaal kijken: alles, altijd en overal


In een medialandschap waarin vrijwel alles 24/7 digitaal beschikbaar is, vindt Kijkwijzer het niet meer passend om 22:00 uur aan te houden als de uitzendtijd voor producties met leeftijdsadvies 16.


Maar...


Als een zender een ‘16-productie’ tussen 20:00 en 22:00 uur wil uitzenden, dan vindt Kijkwijzer echter wel dat ze dit héél duidelijk in beeld moeten brengen. Zo komt de kijker niet voor verrassingen te staan.Kinderslot instellen


Vind je het als ouder geen prettig idee dat je kinderen na 20:00 uur tegen een productie aan kunnen lopen met een leeftijdsclassificatie van 16?
Je kunt dan overwegen om een kinderslot op je ontvanger in te stellen.

Klik op onderstaande provider-logo’s om te lezen hoe je het kinderslot instelt op de desbetreffende ontvanger. Bij de meeste providers kun je kiezen uit 2 opties: zenders vergrendelen of een code instellen, waarbij de code bijvoorbeeld alleen gevraagd wordt als het leeftijdsadvies van het programma 16 jaar is.(Dit overzicht is ook terug te vinden op onze pagina over ouderlijk toezicht.)


Let op


Het instellen van kindersloten op de televisie is geen wondermiddel. Producties kunnen tenslotte ook online bekeken worden, op allerlei apparaten en wanneer men maar wil. Blijf met je kinderen in gesprek, en kijk regelmatig op Kijkwijzer.nl voor informatie over classificaties, wetenschappelijke achtergronden en voor tips over mediaopvoeding.
terug naar nieuwsoverzicht