Actueel

Kijkwijzer bekijkt: TikTok

Hilversum, 11 februari 2020

Kijkwijzer helpt ouders, opvoeders en kinderen bij het maken van veilige keuzes in mediagebruik. Op televisie, VOD en in de bioscoop doen we dat met de bekende pictogrammen, maar ook op onze website bieden we informatie. Dit keer: het razend populaire TikTok.

Wat is TikTok?

TikTok is een app waarmee je korte filmpjes maakt, op muziek - een soort digitale karaoke-machine op je telefoon. In Nederland gebruiken honderdduizenden kinderen de app, die officieel een minimumleeftijd van 13 jaar heeft. In werkelijkheid zitten ook veel jongere kinderen op TikTok.

TikTok wordt vooral gebruikt om jezelf te filmen terwijl je meezingt met een liedje. Dit filmpje kun je vervolgens bewerken en uploaden. Maar je kunt via TikTok ook live-streamen en chatten met anderen, en dat brengt risico’s met zich mee.

In deze video van het Jeugdjournaal legt een populaire TikTokster (13) uit hoe de app werkt. Ook vertelt ze over de afspraken die ze met haar moeder heeft gemaakt en hoe ze omgaat met vervelende chatberichten.

Omgaan met TikTok 

In de video van het Jeugdjournaal is ook Jacqueline Kleijer van Bureau Jeugd en Media te zien. Zij geeft in een blog op Mediawijzer.net verschillende tips over het bespreken van social media met jonge kinderen, en het veilig gebruiken van TikTok. Wist je bijvoorbeeld dat een account op TikTok standaard op openbaar staat? Dan zijn je video’s voor iedereen zichtbaar maar kan ook iedereen berichtjes naar je sturen en informatie zien over je locatie.

Meer weten?

+ ‘Je kind op TikTok? ‘Ja, ze is ook een potentiële prooi’’ – een artikel van NRC met tips voor ouders
+ ‘Zorgen over de veiligheid van razend populaire video-app TikTok’ – interview met Jacqueline Kleijer in NOS Met het Oog op Morgen (video, 10 minuten).
+ Het dossier ‘Sociale media’ op Mediawijsheid.nl

terug naar nieuwsoverzicht