Wat is Kijkwijzer?Kijkwijzer waarschuwt
Kijkwijzer waarschuwt ouders en opvoeders tot welke leeftijd een televisieprogramma of film schadelijk kan zijn voor kinderen. Kijkwijzer doet dat ten eerste met het geven van een leeftijdsaanduiding: Alle Leeftijden, 6 jaar, 9 jaar, 12 jaar en 16 jaar. Daarnaast zijn er de pictogrammen die de reden van het advies aanduiden: geweld, angst, seks, discriminatie, drugs- en alcoholmisbruik en grof taalgebruik.

 = Niet schadelijk/Alle Leeftijden      = Geweld
 = Mogelijk schadelijk tot 6 jaar  = Angst
Let op met kinderen tot 9 jaar= Mogelijk schadelijk tot 9 jaar  = Seks
 = Mogelijk schadelijk tot 12 jaar  = Discriminatie
 = Mogelijk schadelijk tot 16 jaar  = Drugs- en alcoholmisbruik
   = Grof Taalgebruik 

 

Kijkwijzer informeert niet over geschiktheid of kwaliteit
De leeftijdsaanduiding van Kijkwijzer betekent niet dat een televisieprogramma of film ook zonder meer geschikt is voor kinderen vanaf die leeftijd. Daarover doet Kijkwijzer geen uitspraak. Een voorbeeld: een serieuze documentaire heeft het advies Alle Leeftijden, omdat deze geen schadelijke beelden voor kinderen bevat. De film kan echter toch ongeschikt zijn voor kleine kinderen, omdat de inhoud te moeilijk is. 
 
Ouders zijn zelf verantwoordelijk
Kijkwijzer oordeelt niet over de inhoud of kwaliteit van televisieprogramma’s of films. Daartoe verschillen de voorkeuren en normen van ouders te veel. Kijkwijzer waarschuwt alleen voor mogelijke schadelijke beelden in televisieprogramma’s of films. Uiteindelijk zijn ouders zelf verantwoordelijk voor wat hun kinderen mogen zien.
Er is echter door de overheid een wettelijke bepaling verbonden aan de verschillende leeftijdsgrenzen (zie hiervoor Wetgeving).
 
Kijkwijzer informatie op alle audiovisuele producten?
Op bijna alle audiovisuele producten die in Nederland worden aangeboden wordt Kijkwijzer toegepast, van televisieprogramma’s en bioscoopfilms tot films op dvd.
Op televisie wordt een uitzondering gemaakt voor nieuws- en live programma’s, omdat deze niet vooraf kunnen worden geclassificeerd. Bij de samenstelling van live programma's dient rekening te worden gehouden met het uitzendtijdstip. In nieuwsprogramma's behoren kijkers vooraf gewaarschuwd te worden als er sprake is van schokkende beelden.
Voor games is er het PEGI systeem. PEGI lijkt erg op Kijkwijzer en waarschuwt ook tot welke leeftijd een game mogelijk schadelijk kan zijn.
 
Waar vindt u de Kijkwijzer informatie?
De pictogrammen van Kijkwijzer zijn te vinden in omroepgidsen, in bioscopen, filmladders, filmwebsites, advertenties, posters en op de verpakkingen van dvd’s. De pictogrammen verschijnen tevens in beeld aan het begin van een televisieprogramma. Daarnaast kan de Kijkwijzer informatie tijdens een televisieprogramma altijd worden geraadpleegd op Textpagina 282.

Uitzendtijden op televisie
Bij televisie zijn de leeftijden van Kijkwijzer verbonden aan uitzendtijden. Programma’s met de classificatie Alle Leeftijden, 6 en 9 jaar mogen op ieder moment van de dag worden uitgezonden. Programma’s met de classificatie 12 jaar mogen vanaf 20.00 uur worden uitgezonden en voor 16 jaar vanaf 22.00 uur (tot 06.00 uur).

Kijkwijzer pictogrammen PEGI pictogrammen
meer over Kijkwijzer pictogrammen