Actueel

Kijkwijzer onverminderd belangrijk voor ouders én kinderen

Hilversum, 8 februari 2012

Het NICAM, de organisatie achter Kijkwijzer, onderzoekt regelmatig het gebruik en de waardering van Kijkwijzer onder ouders met kinderen tot 16 jaar. Zo ook in januari van dit jaar. Uit dit onderzoek blijkt dat nog steeds veel ouders Kijkwijzer kennen en gebruiken. Bijna alle ouders (90%) die meewerkten, zeggen gebruik te maken van Kijkwijzer bij het kiezen van bioscoopfilms, dvd’s en tv-programma’s. Ook vindt 90% van de ouders de adviezen van Kijkwijzer betrouwbaar en twee derde van de ouders is het altijd of vaak eens met de leeftijdsadviezen. De kleine groep die het bijna nooit eens is met de leeftijdsadviezen, vindt die meestal te hoog. 

Alle ouders die meewerkten aan het onderzoek vinden Kijkwijzer een zinvol systeem en de betekenis van de pictogrammen is bijna bij alle ouders bekend. Het onderzoek uit januari bevestigt ook dat ouders vooral gewaarschuwd willen worden voor geweld en angstwekkende scènes in films en tv-programma’s.

Voor Kijkwijzer informatie bij televisieprogramma’s maken ouders vooral gebruik van de pictogrammen in beeld aan het begin van het programma. Daarnaast kijken ze ook in tv-gidsen voor het Kijkwijzeradvies. Voor de Kijkwijzer classificaties van bioscoopfilms kijken ouders op de websites van bioscopen en online filmagenda’s. Bij dvd’s kijken ze meestal naar de pictogrammen op de verpakking.

Ook jullie weten waar Kijkwijzer voor staat
Het meest recente onderzoek onder kinderen, in 2011 uitgevoerd door het Jeugdjournaal, laat ook opnieuw zien dat kinderen Kijkwijzer vaak als hulpmiddel gebruiken bij het uitkiezen van een film of tv-programma.

Kinderen van 9 tot 14 jaar gebruiken Kijkwijzer vooral als waarschuwing voor enge beelden, seks en geweld. Het zijn merendeels meisjes die Kijkwijzer op deze manier gebruiken. Enkel een kleine groep, vooral oudere jongens, zegt Kijkwijzer als ‘aanbeveling’ te gebruiken. Daarmee wordt bijvoorbeeld bedoeld dat wanneer ze zien dat een film geweld bevat, ze die juist gaan kijken en het niet als een waarschuwing zien.


terug naar nieuwsoverzicht