Actueel

Midnight Meat Train krijgt gewoon 16 jaar van Kijkwijzer

Hilversum, 13 augustus 2008
De bioscopen hanteren gewoon de Kijkwijzer leeftijd van 16 jaar voor de film Midnight Meat Train, die binnenkort door filmdistributeur A-Film wordt uitgebracht. Het NICAM, waarin ook de bioscoopbranche is vertegenwoordigd, negeert hiermee het advies van 18 jaar dat A-Film aan de film wil meegeven. In Nederland wordt de grens van volwassenheid gelegd bij 16 jaar, waarboven iemand zelf mag uitmaken wat men wil zien. Dat is ook zo wettelijk in Nederland vastgelegd. Het NICAM ziet geen redenen om die grens naar 18 jaar te verleggen. 

De bij het NICAM aangesloten filmbedrijven zijn gebonden aan het classificatiesysteem en de leeftijden die Kijkwijzer hanteert. De criteria die hiervoor worden gehanteerd zijn gebaseerd op jarenlang, degelijk onderzoek. Het is dan ook niet de bedoeling dat individuele filmdistributeurs zelf gaan experimenteren met leeftijdsadviezen.

Volgens een persbericht van A-Film heeft men voor het ‘experiment’ van 18 jaar gekozen omdat men de zorg in de samenleving deelt over het toenemend geweld in films. NICAM-directeur  Wim Bekkers : “Wij hebben geen aanwijzingen van een tendens van toenemend geweld in films. Maar als A-Film hier serieus zorgen over heeft en de film echt te bloederig vindt, doet men er beter aan de titel gewoon niet uit te brengen. Niemand dwingt ze hiertoe. Aan deze actie van A-Film kleeft dan ook de schijn van een publiciteitsstunt. We waarderen het niet dat dit ten koste moet gaan van de betrouwbaarheid van de Kijkwijzer adviezen.” 

A-Film heeft inmiddels toegezegd dat men zich aan de Kijkwijzer regels zal houden en het 18 jaar advies zal intrekken.

terug naar nieuwsoverzicht