Actueel

NICAM jaarverslag 2008

Hilversum, 26 juni 2009

Ruim acht van de tien ouders maakte in 2008 gebruik van Kijkwijzer. Bijna de helft zei dat vaak of regelmatig te doen en een derde soms.

Het gebruik van Kijkwijzer blijkt in de afgelopen jaren toegenomen: in 2004 maakte nog bijna een kwart van de ouders geen gebruik van Kijkwijzer. Ook vinden meer ouders de leeftijdsadviezen van Kijkwijzer betrouwbaar. In 2008 ligt dat percentage op 90, terwijl in 2004 83% van de ouders de adviezen van Kijkwijzer betrouwbaar achtte.

Deze bevindingen komen uit een gebruikersonderzoek dat het NICAM periodiek laat uitvoeren onder ouders, en waarover het NICAM rapporteert in het jaarverslag 2008 dat in juni is verschenen.

Het jaarverslag meldt ook dat in 2008 3270 televisieprogramma’s, bioscoopfilms en dvd’s zijn geclassificeerd voor een Kijkwijzer advies. Dat is een stijging van 43% in vergelijking met het voorafgaande jaar. Die stijging komt vooral door de in 2007 ingevoerde verplichting voor omroepen om alle televisieprogramma’s te classificeren. Tot dan toe hoefden omroepen de Alle Leeftijden programma’s niet te classificeren. Het merendeel van de Kijkwijzer classificaties resulteert sindsdien in een Alle Leeftijden advies.

Het NICAM heeft in 2008 11% minder klachten ontvangen dan in het jaar daarvoor. In totaal zijn er 375 klachten ingediend. Evenals in voorgaande jaren was televisie het medium waarover het meest werd geklaagd. Het televisieprogramma De Gouden Kooi was de grootste veroorzaker van de klachten.

De onafhankelijke Klachtencommissie heeft in het afgelopen jaar 33 zaken behandeld. In bijna twee derde van de zaken kregen de klagers gelijk. Als sanctie heeft de Klachtencommissie achttien keer een boete opgelegd. De boetes variëren van 1000 tot 12.000 euro.

Het jaarverslag kan hier worden gedownload 
terug naar nieuwsoverzicht