Actueel

NICAM maakt uitzondering voor nieuwe film

Hilversum, 7 november 2006

Voor de bioscoopfilm Kruistocht in Spijkerbroek heeft het NICAM speciale toestemming verleend om de classificatie 9 jaar te gebruiken. Het NICAM maakt deze uitzondering omdat Kruistocht in Spijkerbroek een typisch voorbeeld is van een film waarvoor de bestaande leeftijden 6 en 12 jaar niet goed toepasbaar zijn. Een classificatie met 6 jaar is te jong, terwijl door een 12 jaar classificatie een grote groep kinderen onnodig zou worden buitengesloten.

 

Het is de tweede keer dat het NICAM een uitzondering maakt. Eerder gebeurde dat ook met Harry Potter and the Prisoner of Azkaban.

Het NICAM loopt hiermee vooruit op het advies van de Commissie Jeugd, Geweld en Media die eerder concludeerde dat het Kijkwijzer systeem goed functioneert, maar nog verbeterd kan worden door een extra leeftijdscategorie van 9 jaar in te voeren. Het NICAM is op dit moment bezig met de wetenschappelijke onderbouwing en verwacht de mogelijke invoering in de loop van 2007.

 

Kruistocht in Spijkerbroek is vanaf woensdag 15 november te zien in de Nederlandse bioscopen. De film wordt gedistribueerd door Benelux Film Distributors en is geclassificeerd als 9 jaar op basis van geweld en angst.

 

 

 

  
terug naar nieuwsoverzicht