Actueel

Nieuws- en journaaluitzendingen

Hilversum, 2 augustus 2005

Op bijna alle audiovisuele producten die in Nederland worden aangeboden wordt Kijkwijzer toegepast, van televisieprogramma’s en bioscoopfilms tot films op DVD en video.

Op televisie wordt een uitzondering gemaakt voor nieuws- en live-programma’s, omdat deze niet vooraf kunnen worden geclassificeerd. Met de publieke en commerciële omroepen is afgesproken dat kijkers tijdens nieuwsprogramma’s gewaarschuwd worden, als er sprake is van schokkende beelden. Kijkwijzer adviseert ouders dan ook om altijd mee te kijken met hun kinderen naar nieuws- en journaaluitzendingen. Aanbieders van overige live-programma`s zijn verplicht bij de samenstelling van het programma rekening te houden met het uitzendtijdstip.

Kijkwijzer oordeelt niet over de inhoud of kwaliteit van televisieprogramma’s of films. Daartoe verschillen de voorkeuren en normen van ouders te veel. Kijkwijzer waarschuwt alleen voor mogelijke schadelijke beelden in televisieprogramma’s of films. Uiteindelijk zijn ouders zelf verantwoordelijk voor wat hun kinderen mogen zien. 
terug naar nieuwsoverzicht