Klachtenprocedure

O Brother, Where Art Thou?
Mogelijk schadelijk tot 12 jaarDiscriminatieGeweldGrof taalgebruik


De classificatie van de speelfilm O Brother, Where Art Thou? was oorspronkelijk 6 jaar vanwege geweld en angst met grof taalgebruik. Naar aanleiding van een klacht heeft het bureau van Kijkwijzer de betreffende film bekeken. Daarin zijn beelden te zien in de categorie Geweld die schadelijk kunnen zijn voor kinderen onder de 12 jaar. Zo is er een scène waarin indringend geweld wordt gebruikt dat hard aankomt bij het slachtoffer. Ook zijn de verwondingen zichtbaar.
 
Deze beelden leiden binnen Kijkwijzer tot een 12 jaar advies voor geweld.
 
Naar aanleiding van onze bevindingen hebben wij de distribiteur verzocht om de classificatie van de film aan te passen naar 12 jaar vanwege geweld en discriminatie* met grof taalgebruik.

*Een productie wordt in zijn geheel beoordeeld en getoetst. Dit betekent dat het advies van het bureau van Kijkwijzer ook inhoudscategorieën kan omvatten waarover niet is geklaagd, zoals hier het geval was voor wat betreft de categorie Discriminatie. De distribiteur heeft aan het verzoek gevolg gegeven en de classificatie van de film aangepast. Ook de online aanbieder van de film is op de hoogte gebracht van de gewijzigde classificatie.
 Terug naar overzicht