Populaire games - Roblox
< Terug naar GamesRoblox is niet echt een spel: het is een plek waar miljoenen (door spelers gemaakte) spellen worden verzameld, aangeboden en gespeeld. Het draait vooral om sociale interactie tussen vrienden én vreemden. Je kunt geld uitgeven op het platform en er kunnen spellen op staan met schadelijke elementen zoals geweld en enge beelden.
 

Waar gaat het over?


De spellen die op Roblox te vinden zijn vallen in verschillende categorieën. Populaire genres zijn bijvoorbeeld ‘escape games’, waarbij je uit een huis moet ontsnappen terwijl er een moordenaar rondloopt. Er zijn ook digitale versies van het spelletje Weerwolven, varianten op het populaire Minecraft of verstoppertje, en spelletjes waarin je dieren moet verzorgen. Het aanbod is enorm.
 

Wat moet je weten?

  • Het leeftijdsadvies van PEGI is 7 jaar en ouder. Dat advies is gebaseerd op de basis-app van Roblox en een paar voorbeeldspellen, maar dekt niet helemaal wat een kind op Roblox kan tegenkomen. PEGI kan geen informatie geven over inhoud die door gebruikers zélf gemaakt kan worden, en in het geval van Roblox is dat nogal wat. Daardoor kan het gebeuren dat er spellen met geweld op staan, of met horror-elementen. 
     
  • Roblox is voor veel kinderen een sociale aangelegenheid: je speelt de spellen met anderen en praat met hen via chat-functies. Bespreek met je kind dat ze hierin geen persoonlijke informatie weggeven, of maak gebruik van de parental controls en zet de chat-functies uit. Overigens filtert Roblox automatisch scheldwoorden uit de chat en verandert die in ‘###’.
     
  • Alle spelletjes in Roblox speel je met je eigen ‘avatar’: een poppetje dat je helemaal kunt aankleden zoals jij wilt. Maar kleding en accessoires voor je avatar kosten, net als sommige populaire spellen, zogenaamde Robux. Robux is virtueel geld dat met écht geld aangeschaft kan worden. Je kunt zelfs Robux tegoedkaarten kopen in de supermarkt.

Meer lezen?