Actueel

Samen sociaal online – 5 tips van Kijkwijzer

Hilversum, 5 november 2021

Gamen: een sociaal medium
Van 5 tot en met 12 november is het de Week van de Mediawijsheid, met als thema: Samen Sociaal Online. Reden voor Kijkwijzer, waar je terecht kunt voor info over films en series maar óók over games, om tips te verzamelen voor veilig en sociaal online gamen. Want online gamen heeft veel sociale aspecten, die positief kunnen zijn maar óók risico’s met zich meebrengen. 

Populair
Dat veel kinderen na school samen rondhangen in een online game, blijkt onder andere uit de enorme populariteit van games als Among Us, Fortnite, Brawl Stars, League of Legends en Overwatch: spellen waarbij je samen speelt én samenwerkt, bijvoorbeeld door een gezamenlijke vijand te verslaan.
 
Screenshot uit Brawl Stars (bron).
 
Risico’s
Samenspelen in een game is niet alleen leuk, het kan ook nog leiden tot meer sociaal gedrag, blijkt uit onderzoek. Tegelijkertijd blijkt ook dat jongeren van 10-15 jaar die nog niet zo digitaal vaardig zijn, niet goed kunnen omgaan met vervelende online situaties waar anderen bij betrokken zijn. Denk bijvoorbeeld aan nare opmerkingen of ontmoetingen in chats. “Sommige games bieden een chatfunctie. Een risico hiervan is dat je in contact kan komen met mensen met een nepprofiel en verkeerde bedoelingen. Bijvoorbeeld voor seksueel contact met kinderen of afpersing”, staat in het dossier over Gamen op Mediawijsheid.nl. 

Melden
Ongewenste contacten maar ook online pestgedrag kun je melden via Meldknop.nl. Dit is een initiatief van onder andere de politie, waar je ook leest hoe je met vervelende (online) situaties omgaat zoals grooming, online challenges en nare filmpjes op sociale media. Goede tips vind je ook hier op de website van de Week van de Mediawijsheid.
 
Gamen en Kijkwijzer
Op Kijkwijzer.nl vind je het leeftijdsadvies bij films, series én bij games. Ook vind je er uitgebreide info over de populairste games van het moment. In het kader van de Week van de Mediawijsheid heeft Kijkwijzer daarom een poster gemaakt, gericht op kinderen uit groep 7 en 8. De poster bevat 5 praktische tips waardoor zij veilig én sociaal online kunnen gamen. De tips zijn ook terug te vinden bij verschillende experts op het gebied van mediawijsheid en mediaopvoeding, zoals Mediawijsheid.nl. 
 
Download
Download de poster hier:


Kijkwijzer poster (PDF, 130 kB)

Meer weten over gamen? Kijk dan eens op deze websites:
terug naar nieuwsoverzicht