Actueel

Uitgelicht: Gewoon. Bloot.

Hilversum, 9 maart 2021

Beschrijving programma
Gewoon. Bloot. gaat over het menselijk lichaam en toont hoe verschillende lichaamsdelen er echt en ongefilterd uitzien. Het programma is in zorgvuldigheid geproduceerd en afgestemd met Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit. De makers willen met het programma bijdragen aan een positiever zelfbeeld onder kinderen wat betreft hun lichaam. 
 
Het programma richt zich primair op kinderen van 9-12 jaar (adviesleeftijd), de doelgroep van NPO Zapp. Om die reden is het programma geprogrammeerd binnen de NPO Zapp zendtijd, aansluitend op het Jeugdjournaal.
 
Wat ouders moeten weten
In het programma laten vijf volwassen personen hun naakte lichaam zien. Een groep kinderen in de prepuber leeftijd en met een diverse achtergrond mag de volwassenen vragen stellen over hun lichaam. Niets is te gek of raar. Bijvoorbeeld: is er een lichaamsdeel dat ze het liefst anders hadden willen zien, en scheren of harsen ze bepaalde delen? De sfeer en presentatie van het programma is relaxed en luchtig. 
 
Ouders hoeven niet bang te zijn dat Gewoon. Bloot. een soort Spuiten en Slikken is voor kinderen. Het gaat niet over seks en er zijn geen seksuele handelingen te zien. Het is feitelijk een educatief programma over het menselijk lichaam, maar dan met echte, levende voorbeelden. Sommige kinderen kunnen het ongemakkelijk vinden, maar voor zover bekend heeft het zien van blote lichamen op zichzelf geen schadelijk effect op kinderen. Daarom krijgt het programma het Kijkwijzer advies Alle Leeftijden (AL).

Gewoon. Bloot. wordt vanaf zondag 21 maart, rond 19.20 uur uitgezonden op NPO Zapp.
terug naar nieuwsoverzicht