Actueel

Kijkwijzer leeftijd 12 jaar voor Harry Potter and the Half-Blood Prince

Hilversum, 8 juli 2009
De nieuwe Harry Potter film, Harry Potter and the Half-Blood Prince die vanaf 15 juli te zien is in de bioscoop, heeft een Kijkwijzer leeftijd van 12 jaar gekregen. Ook de laatste twee Harry Potter films hadden een 12 jaar classificatie. De reden voor deze leeftijdsgrens zijn angstaanjagende beelden en effecten en geweldsacties.
 
De classificatie via het Kijkwijzersysteem gaf Harry Potter and the Half-Blood Prince in eerste instantie een kijkwijzerleeftijd van 9 jaar. Distributeur Warner Bros heeft in samenspraak met het NICAM de classificatie van de film gewijzigd, omdat er in de productie effecten voorkomen die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor kinderen tot 12 jaar. Warner Bros zal de nieuwe leeftijdsgrens zoveel mogelijk toepassen in alle promotionele uitingen over de film. Het kan echter voorkomen dat op sommige uitingen die in een vroeg stadium zijn geproduceerd nog de 9 jaar als leeftijd staat vermeld.   
 
De 12 jaar leeftijdsgrens bleek meer op zijn plaats te zijn voor de nieuwe Harry Potter film. In de classificatiesystematiek van Kijkwijzer wordt rekening gehouden met de vaardigheid van kinderen om producties te interpreteren waardoor ze emotioneel afstand kunnen nemen en de angsteffecten verminderen.
 
Warner Bros. en het NICAM doen een dringend beroep op de bioscopen om de 12 jaar leeftijd aan te houden en die consequent in alle uitingen over de film te vermelden. 
terug naar nieuwsoverzicht