Actueel

NICAM Dossier 5 “Naar een safer internet” gepubliceerd

Hilversum, 20 juli 2009

Het NICAM krijgt regelmatig de vraag of Kijkwijzer ook op internet kan worden toegepast. Op dit moment is Kijkwijzer nog primair een classificatie- en informatiesysteem voor televisie, film en dvd producties. En voor games is er het Europese classificatiesysteem PEGI, dat van Kijkwijzer is afgeleid. Maar het is evident dat de snelle ontwikkeling en de belangrijke rol van internet de vraag oproept hoe mogelijke schadelijke effecten van online activiteiten zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden. 

In dit kader publiceert het NICAM in de reeks NICAM Dossiers een nieuwe uitgave, getiteld “Naar een safer internet; Aanbevelingen van de European Youth Protection Roundtable”. Acht aanbevelingen met het doel de jeugd op internet beter te beschermen tegen mogelijke risico’s, ontwikkeld door de European Youth Protection Roundtable. De Roundtable is een initiatief van het Safer Internet Plan van de Europese Commissie. In totaal 32 leden uit 13 Europese landen hebben hierin samengewerkt. Tijdens een aantalrondetafelgesprekken wisselden deskundigen best practices op het gebied van veilig internet voor jeugdigen uit. De stem van de jongeren is gehoord in de zogenaamde Young Roundtable. Met behulp hiervan heeft de YPRT inzicht gekregen in het gedrag van jongeren op internet. Op basis van de bijeenkomsten en de inzichten heeft de YPRT een aantal aanbevelingen opgesteld om de jeugd op internet beter te beschermen. 

De publicatiereeks NICAM Dossiers heeft tot doel nieuwe onderzoeksinzichten en relevante informatie met betrekking tot de invloed van media onder de aandacht te brengen. Dit dossier, hier te downloaden, dient ter informatie en mogelijke inspiratie van alle (professionele) belanghebbenden en belangstellenden bij het vraagstuk ‘safer internet’. 

De YPRT Toolkit (het originele rapport) kan hier worden gedownload.

Op www.yprt.eu vindt u meer informatie over de achtergrond van dit initiatief.

terug naar nieuwsoverzicht