Actueel

NICAM/Kijkwijzer voorbeeld van good practice voor co-regulering

Hilversum, 15 mei 2007
 Het Nederlandse NICAM, de organisatie achter Kijkwijzer, is een voorbeeld van good practice van co-regulering wat betreft de bescherming van minderjarigen voor schadelijke media-uitingen. Dit is een van de conclusies van een Media Experts Conferentie, die door de Duitse regering en de Europese Commissie werd georganiseerd. De conferentie vond plaats in Leipzig op 10 en 11 mei.

 

De Duitse minister Bernd Neumann, verantwoordelijk voor cultuur en media, noemde in zijn slotconclusies van de conferentie naast het NICAM ook de Nederlandse projecten Mijn Kind Online en Digitale Pioniers als goede voorbeelden voor Europa.

 

Meer dan 250 media-experts uit Europese landen namen deel aan de conferentie. Zij onderschrijven de recente wijzigingen in de richtlijnennota Televisie zonder Grenzen van de Europese commissie, waarin de lidstaten nadrukkelijk worden opgeroepen om co- en zelfregulering voor de media toe te passen bij de bescherming van minderjarigen en consumenten. Volgens de conferentiedeelnemers zijn deze vormen van regulering in toenemende mate van belang voor de mediabranche in Europa. De vernieuwde richtlijn gaat ‘Audiovisual Media Services Directive’ heten.

 

Minister Bernd Neumann zegt in zijn slotverklaring dat “de samenwerking tussen de overheid en de mediabranche gebaseerd moet zijn op een principieel vertrouwen in de competentie van de content providers in combinatie met adequate vormen van co- en zelfregulering. Het doel moet zijn om de creativiteit van de gebruikers te stimuleren, en er tegelijkertijd voor te waken dat de overeengekomen normen worden gerespecteerd”.

 

Zie ook de verslagen van de conferentie op //www.leipzig-eu2007.de/

terug naar nieuwsoverzicht